'Chalk- och milkpaints är så mycket dyrare än vanlig färg' hör jag ofta.........

Halloj i stugorna där ute! Jag får ofta höra att färgerna vi har i butik är så mycket dyrare än vanliga färger - alltså än vanliga snickerifärger... jag har (innan jag började med chalk- och milkpaints) målat möbler med både vägg- (ja, du läste rätt, haha) och snickerifärger i väldigt stor skala. Och ja, 1 liter snickerifärg (av en väldigt billig variant) kan kännas billigare än en burk av samma volym med Chalkpaint. Men, om man spånar vidare i det hela blir det inte på något vis billigare, faktiskt. Låt mig förklara...
 
1 liter Chalkpaint ligger idag på 320kr. Den räcker till 13 kvm = kvadratpris ca 24,62kr.
Till det brukar man fläska på och köpa på sig en burk 500ml vax (145kr - vilken räcker till 2-3 liter färg, men man kanske vill använda sig utav flera olika vaxer så jag räknar här väldigt högt och tar hela burken vax i uträkningen) - alltså, en slutsumma på 465kr = Totalt kvadratpris är 35,77kr.
 
För dessa 465kr får man ett otroligt matt resultat (vilken inte är möjlig med snickerifärgerna) och en yta som känns sådär underbart kalkig. Man behöver inte slipa ner eller grundmåla något vidare innan man sätter igång och man kan måla både väggar, tak, golv, möbler och annat med en och samma burk färg. Men för enkelhetens skull håller vi oss i det här inlägget till möbel-måleri. Därför kommer jag jämföra med en snickerifärg.
 
Miss Mustard Seed's milkpaint ligger lite annorlunda prismässigt, det finns även Bonding Agent att tillsätta i den färgen och då blir det ju lite högre pris än om man väljer att inte blanda i det i sin färgmix.
En full påse pulver räcker till ca 7 kvm och kostar 295 kr (kvadratpris blir då 42,7), vax 200g ligger på 295 kr och räcker upp till 480 square feet (vilket enligt google motsvarar hela 44 kvm!) - kvadratpris på vaxet är alltså 6,70kr (kan detta verkligen stämma?).
Totalpriset per kvm blir med milkpainten alltså 49,4kr (förutsatt att man inte har i Bonding Agent i). Har man i Bonding Agent varje gång man målar (vilket man i de allra flesta fall absolut inte har) blir den totala kvadratkostnaden, högt räknat, ca 60kr.
 
Det finns ju otroligt många olika märken av snickerifärger, men jag valde en relativt vanlig variant att jämföra med här.
1 liter Sadolin Snickerifärg kostar 318kr och räknas räcka till omkring 8 kvm. (kvadratpriset blir 39,75kr)
Om man går vidare och läser produktbeskrivningen kräver färgen ett grundligt förarbete både med slipning och grundmålning (i vissa fall även kvistlack).
33cl Sadolin Kvistlack kostar 214kr och räcker så långt som till 8-12 kvm (vi räknar med ett mellanting och säger 10 kvm i uträkningen) = kvadratpris 21,40kr.
1 liter Sadolin Snickerigrund ligger prismässigt på 220kr och räcker upp till 8 kvm (5-8 kvm enligt beskrivningen), vi räknar på mellantinget där också tycker jag, vilket ger ett kvadratpris på ca 33,80kr.
 
Alltså, bara prismässigt ser det alltså ut så här;
Annie Sloan Chalkpaint = 35,77kr / kvm
Miss Mustard Seed's Milkpaint med Bonding Agent = 60kr / kvm
Miss Mustard Seed's Milkpaint utan Bonding Agent = 49,40kr / kvm
Sadolin Snickerifärg inklusive kvistlack = 94,95kr / kvm
Sadolin Snickerifärg exklusive kvistlack = 73,55kr /kvm
 
Kvistlacken i sig kostar (som jag skrev ovan) 21,40kr / kvm - det kan i vissa fall (fåtal enligt vad jag själv erfarat) även behövas med chalk- och milkpaints - det skulle göra att man med AS Chalkpaint och MMS Milkpaint fortfarande landar under Snickerifärg prismässigt.

Det där var de prismässiga skillnaderna.
 
Vidare kommer vi till tiden. Snickerifärgen i sig kräver i regel 2 strykningar. Kvistlacken 2 strykningar (en för att spärra och den andra för att försegla) och snickerigrunden även den i regel 2 strykningar.
Snickerifärgen är övermålningsbar efter 12 timmar (=24 timmar + själva målningstiden).
Snickerigrunden är övermålningsbar efter 16 timmar (=32 timmar + själva målningstiden).
Kvistlacken är övermålningsbar efter 2 timmar (=4 timmar + själva målningstiden).

Både chalk- och milkpaint torkar i regel på omkring 1 timma och vaxerna likaså (beroende på hur mycket man applicerar kan MMS vaxer torka på bara ett par minuter!), därpå kommer själva målningstiden. Annie Sloan's Chalkpaint täcker redan efter en strykning och MMS Milkpaint behöver i regel två.
Torktider varierar till och från beroende på temperatur och ventilation i rummet, lite ibland vad man målar på osv, den kan alltså vara kortare och längre från fall till fall.
 
 
Klicka på bilderna för att komma till källan.
 
Vidare vill jag peka extra på att Chalk- och milkpaints är mer miljövänliga, snabbtorkande (snickerifärg tar ca 12 timmar innan den är övermålningsbar, emot chalk- och milkpaintens 30-60 minuter). Sandpapper kan man i stor utsträckning nästan skippa helt i jämförelse mot om man ska använda sig av snickerifärgerna. 
Chalk- och milkpaints är luktfria, vilket många snickerifärger definitivt inte är. En snickerifärg ger inte i närheten samma känsla på ytan som AS och MMS, det går absolut inte att få till samma effekter med en snickerifärg som man kan få till med chalk- och milkpaints och den kalkmatta ytan kan man glömma.
 
Jag hoppas att ni fått lite klarhet nu, nu tackar jag för mig för den här dagen! Klockan är sent och ögonen går i kors (vilken gammal tant man gått och blivit alltså, haha)!
 
Med detta vill jag inte på något vis prata ner om eller trampa på någons tår - jag får bara frågor och funderingar kring ämnet mest hela tiden och ville få ut detta lite och kanske ge någon en 'Aha-upplevelse'! ;) Haha.

Ha nu en riktigt härlig kväll och sov så gott alla fantastiska där ute!
 
 
 
Kommentera inlägget här: