Välkommen, lille nye färgen! Autentico chalkpaint!

Nu har jag provat färgen och jag älskar den! Den är väldigt olik MMS på en del plan, men jag älskar den! Den var så gott som täckande efter bara en strykning (det behövdes två strykningar lite här och var) och den krämiga konsistensen var bara hur läcker som helst!
 
...färgen är ganska tjock, vilket jag har lite problem med imellanåt... jag får lätt synliga penseldrag och sådär, men det är kanske någonting man lär sig. 
Den här färgen påminner ganska mycket om Annie Sloans färg (då detta också är en chalkpaint).
Jag har inte hunnit prova vaxerna ännu, men jag är faktiskt helt övertygad om att jag kommer att gilla dom också! Det bra-iga är att även om just jag inte skulle föredra de vaxerna framför MMS så kan jag alltid använda MMS vaxer istället! ...jag väntar med spänning tills jag får tillfälle att prova metallic-vaxet jag har hemma! ...och metallic-färgen, som också den är en chalkpaint! Hur härligt är inte det?!
Nom nom nom nom!!
 
Idag ska jag hem till min mamma en sväng så exprimentera mer med färgen får jag göra vid annat tillfälle. Jag tror faktiskt att jag ska göra det först när jag kommer tillbaka till butiken, det är lättare där; där har jag saker jag kan måla på, utrymme, förkläden och allt som hör till. Här sitter jag på ena hörnet av vårat lilla tillfälliga furubord som överbelamrat av prylar som inte hittat in i något skåp ännu. Hehe.
 
Obs! Lånad bild!
 
Så här skriver Autentico på sin hemsida;

Historien om Autentico började när makarna Eric och Ris Adams lämnade sina heltids jobb i Holland för sälja restaurerade gamla möbler och lampor i London. De blev snart anlitade av det stora modehuset Ralf Lauren och fick i uppdrag att förse butiker runt om i världen med specialdesignade möbler. Kundkretsen ökade därefter snabbt och ur parets svårigheter att hitta målarfärg som mötte deras höga krav och standard föddes idén om att utveckla en egen färg.

Idag är Autentico ett familjeägt företag med produktion- och utställningslokaler i Belgien, Holland och Storbritannien. Grundarna Eric och Ris, har med stor ambition och engagemang investerat många år för att framställa en modern version av krit- och kalkfärg och deras produkter sammanflätar på ett helt fantastiskt sätt de historiskt åtråvärda egenskaperna med de nya moderna teknikerna. Med Italiens kalkmålade fasader och stora konstnärer som Michelangelo som inspiration erbjuder de flera typer av kalkfärger med olika egenskaper. Med Autenticos färger kan du måla:

 • Möbler
 • Väggar, golv, tak och trappor
 • Snickerier, köksluckor och bänkskivor 
 • Trädgårdsmöbler och andra utomhusföremål
 • Byggnader och fasader
 • Och mycket mer...

Med en spektakulär färgpalett och flera suveräna kompletterande produkter som glasyr, färgat betongspackel, antik- och metallvaxer, bladguld, embossingpasta och krackeleringsmedium m.m. 
ges utrymme för ett kreativt skapande på alla nivåer. Deras produkter håller mycket hög kvalitet
och vänder sig till den professionella målaren och konstnären lika väl som till hemmafixaren och hobbymålaren.

Kalkfärger ligger i tiden och har upplevt ett stort uppsving de senaste åren. Autenticos produkter
har slagit igenom stort i Storbritannien och intresset sprider sig nu snabbt i övriga Europa, USA (Maison Blanche) och även Australien. Autentico har nyligen öppnat en flaggskeppsbutik i Brygge samt ett stort lager och showroom i Kent, England. De utvecklar, förbättrar och söker kontinuerligt efter nya produkter.

OM AUTENTICOS FÄRGER

Autentico är medlemmar av AECB (the sustainable building association) och framställer miljövänliga
äkta krit- och kalkfärger baserade på gamla traditionella recept. De innehåller en mycket hög halt kalk (kalciumkarbonat), Autentico Vintage Chalk Paint innehåller över 35% kalk (krita). Det höga kalkinnehållet ger en distinkt matt yta med ett mjukt och naturligt utseende. Färgerna är högt pigmenterade, vilket innebär att de har god täckförmåga och är färgbeständiga.

Autenticos färger är vattenbaserade och fria från onödiga lösningsmedel, anti-freeze och andra skadliga tillsatser. De och är godkända enligt EU diektiv 2004/42/CE, d.v.s de har mycket låga halter VOC. Venice Lime Paint är så gott som helt VOC fri och är ett av de mest miljövänliga alternativen som finns. Alla pigment som används till att färga baserna är helt VOC fria. 

Vintage, Velvet och Versante är EN71 märkta och därmed godkända till alla typer av barnproduker som t.ex barnmöbler och leksaker. Den totala mängden upptäckta och analyserade substanser i deras färger uppnår mindre än 10% av den tillåtna mängden, vilket är mycket lite.

AUTENTICO STÅR FÖR
 • Professionell färg med hög kvalitet
 • Stort utbud kulörer och andra tillbehör
 • Mångsidighet och flexibilitet
 • Miljövänlighet
 • Användarvänlighet
 • Kreativitet 
 
 
 
FÄRGERNAS EGENSKAPER
 • Fäster på nästan alla underlag
 • Mycket hög täckförmåga
 • Snabbtorkande
 • Låga halter / fri från VOC
 • EN71 märkt, tillåten till barn (Vintage, Velvet, Versante)
 • Antiallergen och antibakteriell (Venice Lime)
 
 
Jag kommer att ta in deras Vintage-färg, den som främst och oftast används till möbler;

Autentico® Vintage Chalk Paint™ är en äkta kritfärg av allra högsta kvalitet. Den är framställd med enbart naturliga ingredienser efter gamla traditionella recept.

Autentico® Vintage Chalk Paint™  är speciellt avsedd för dekor- och möbelmålning. Den mjuka och porösa ytan är lätt använda tillsammans med många olika måleritekniker.

Autentico® Vintage Chalk Paint™ passar alla stilar. Möbler kan målas slätt och jämnt till perfektion eller ”distressas” i gammal vintage stil.
 
EGENSKAPER

Autentico® Vintage Chalk Paint™ har fantastiska egenskaper som gör det möjligt att måla klart en möbel på några timmar!

 • Finns i över 160 kulörer
 • Helmatt, endast 2% glans
 • Innehåller över 35% kalk
 • Fäster på nästan alla underlag utan omfattande slipning och grundarbete
 • Hög täckförmåga, ofta heltäckande efter två lager
 • Mycket snabbtorkande
 • Förseglas för att bli motståndskraftig mot fläckar 
 • Vattenbaserad och miljövänlig, innehåller inga onödiga skadliga tillsatser
 • Godkänd enligt EU direktiv 2004/42 / CE och har mycket låg VOC
 • EN71 certifierad och godkänd till barnmöbler och leksaker (använd tillsammans med Autentico Sealer)
 • Kan köpas som 100 ml testburk och 1 liters burk (450 ml och 2,5 liter kommer snart). 
   

Förarbete
Vintage Chalk Paint  har en otroligt god fästförmåga och fäster på nästan alla underlag utan omfattande underarbete. Du behöver inte slipa ner och avlägsna gammal färg och lack innan
du börjar måla. Underlaget måste dock vara torrt, rent och helt fritt från fett. Naturligtvis får du ett ännu mer hållbart resultat om du mjukar upp blanka och lackade ytor med fint sandpapper först (en grundregel som gäller alla färger oavsett hur de marknadsförs). Det är inte mycket slipning som behövs och det är snabbt gjort. 

Åtgång
En liter färg räcker upp till 13 kvadratmeter beroende på ytans profil och porositet. För god täckning och bra färgdjup behövs oftast två lager jämnt applicerad färg. På obehandlat trä kan det räcka med ett lager färg medan vita och mycket ljusa nyanser målade på mörkare och/eller lackade underlag kan behöva ett tredje lager. Är lagret med är färg för tunnt eller ojämnt blir det ofta mer framträdande efter vaxning. Om du upptäcker att en ljus färg har låg täckning på ditt underlag kan du prova att först grunda med med Autentic Primer. 
 
Applicering
Färgen torkar normalt inom 30 minuter och är övermålningsbar inom 1-2 timmar. Den behöver förseglas med möbelvax, sealer eller lack för att bli motståndskraftig mot fläckar, vatten och slitage. Läs mer om att vaxa möbler.

 
(Lånade bilder!)
 

Så... vad tror ni om detta?! Jag tycker i alla fall att det är riktigt spännande!

 

 

Hur man får trä att se gammalt ut!

Hej hopp så här i regnrusk-vädret!

Jag sitter och surfar runt lite grann på Youtube nu och trillade över en film där en tjej visar hur olika tekniker för att få trä att se gammalt ut blir på olika typer av trä! Jag tycker att den var kanon och jag ska försöka hinna med att göra en sådan tavla att sätta upp nere i butiken så att man kan komma och titta på den i verkligheten!
 
 
 
Kanon, eller hur?!
 
 

Hanns inte med...

Igår hann jag aldrig med att prova färgen, men eftersom att jag var  nere i butiken för att skicka paket som vart beställda via webshoppen passade jag på att plocka med mig lite tillbehör som penslar, trasor och handskar så att jag kan prova den idag!
Jag kan knappt bärga mig, haha! Det känns så otroligt spännande det här med den nya färgen. Kan liksom inte riktigt tänka på någonting annat!
 
Jag fick en förfrågan idag av en tjej som skulle hålla i något stohej om hon kunde hyra mängder av ljusstakar av butiken. Hon skulle ha något stort, stort kalas i ett båtvarv och ville dekorera med otroligt många ljus och ljusstakar. Det fick ju mig att fundera en hel del... ljusstakar och annan sådan dekoration kan jag dessvärre inte hyra ut på så vis... men möbler skulle jag faktiskt kunna hyra ut. Till exempel inför visningar av boende och sådär! Man kanske skulle höra av sig till sådana Styling-firmor och tala om att man finns! :)
 
 
 
...för till sådana hus- och lägenhetsvisningar står ju sakerna bara där. De används inte på det viset! Hmm. Aa, kanske! Jag får ta och fundera lite extra på det där! Allting ska ju hinnas med också... Hehe.
 
Nej, nu ska jag avsluta mitt morgonkaffe, ta det lugnt en timma eller två (kanske rent av går och lägger mig under täcket en stund till, vädret är ju ändå ingenting att ha), sedan ska jag leta rätt på en kruka eller något annat skoj som jag kan prova färgen på! Wiiee!
 
Ha en kalasdag allihop! (Vad ska ni hitta på idag?!)